Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Of blockchain transparant en legitiem kan zijn

17/12/2019

Er komt een onderzoek naar de toepassing van blockchain binnen de overheid. Tilburg Law School krijgt 1 miljoen euro om te onderzoeken welke rol en verantwoordelijkheden overheden hebben bij het toepassen van deze technologie en hoe de optimale wetgeving eruitziet.

Complexiteit en onzekerheid

‘Om haar diensten te verbeteren, ontwikkelt de overheid blockchainapplicaties samen met bedrijven’, schrijft Tilburg Universiteit. ‘Dit kan leiden tot complexiteit en onzekerheid over verantwoordelijkheden van de overheid en de optimale vormgeving van regelgeving.’ Transparantie en legitimiteit bij de toepassingen zouden bij burgers moeten zorgen dat het vertrouwen in de overheid niet geschaad wordt.

Verantwoordelijkheid

Technologieën zoals blockchain kunnen zorgen voor extreme complexiteit. Het onderzoek moet bepalen welke publieke waarden in het geding komen als overheden van deze technologieën gebruik maken, en bij wie de verantwoordelijkheid moet liggen. ‘Het onderzoek zal het mogelijk maken om blockchain applicaties te ontwerpen en gebruiken op juridisch en sociaal verantwoorde wijze.’

Kritisch over efficiëntie

Eind augustus waren Tilburgse onderzoekers kritisch over de efficiëntiewinst die te behalen is met blockchain, schreef AG Connect. Hoewel die winst wel vaak het argument is om met blockchain-initiatieven te beginnen, gaat de efficiëntie verloren omdat de authenticiteit van de informatie die blockchain ingaat, niet gewaarborgd is.

Financiering

Driekwart van de financiering voor het nieuwe onderzoek komt van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de rest komt van publieke en private partijen, waaronder adviesbureau Berenschot en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal