Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

KING en VNG onderzoeken gemeentelijke open data

31/10/2017

Slechts een kwart van de gemeentelijke open data is te vinden via het dataportaal van de Nederlandse overheid: data.overheid.nl. Het aanbod van de open data van gemeenten is daardoor zeer versnipperd, zo blijkt uit een nulmeting van KING en VNG. De komende jaren moeten er in het kader van Digitale Agenda 2020 flinke stappen worden gemaakt.

Beperkt gebruik van data.overheid.nl

Uit de nulmeting blijkt dat 42 onderzochte Nederlandse gemeenten samen ongeveer tweeduizend datasets als open data aanbieden. Het merendeel ervan, zo’n tachtig procent, is in een ‘herbruikbaar formaat’ gepubliceerd, zodat andere partijen de informatie ook kunnen gebruiken. Onhandig is dat slechts een kwart van de datasets via data.overheid.nl wordt aangeboden. Volgens KING en VNG vormt dit een belemmering voor het hergebruik van datasets. ‘Voor afnemers wordt het immers pas interessant om data te gebruiken wanneer datasets vindbaar zijn, gelijk zijn qua vorm en inhoud en een groot volume hebben. Daar is op dit moment geen sprake van’, schrijven KING en VNG.

Randstad en Overijssel lopen voorop

Gemeenten wisselen sterk in het ontsluiten van open data. Het merendeel datasets die bij de nulmeting zijn aangetroffen is afkomstig van de grotere gemeenten. Gemeenten in de randstadprovincies en Overijssel bieden de meeste datasets aan. In de provincies Limburg en Zeeland ontsluit geen enkele gemeente open data. Bijna alle datasets zijn vindbaar via de eigen gemeentelijke website.

Gestandaardiseerde set in ontwikkeling

Open data is een belangrijk speerpunt van het nieuwe kabinet. Er is momenteel te weinig zicht op de stand van zaken rondom het aanbieden van open data door gemeenten, concluderen VNG en KING. De organisaties werken met gemeenten aan ‘Open Data Standaarden (ODS)’. In het kader van de Digitale Agenda 2020 wordt een zogeheten ‘gemeentelijke high value datalist’ uitgewerkt. Dit zijn vijf datasets waarbij gemeenten samenwerken met KING en VNG om tot een gestandaardiseerde set van afspraken over inhoud, context en techniek voor datasets te komen. Vervolgens kan hieruit een centrale dataset ontstaan die eenvoudig uit te wisselen is voor gemeenten en andere partijen. De bedoeling is om uiteindelijk een grotere dekking van hergebruik te bereiken. KING en VNG willen bij een volgende meting inhoudelijk beoordelen of de datasets inderdaad volgens de afgesproken Open Data Standaarden zijn opgebouwd. 

De nulmeting van KING en VNG is hier te vinden.

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal