'Zorg op de Kaart': meer inzicht, minder kosten

29-01-2015 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

logo KING

Hoe ontwikkelt de zorgbehoefte in onze gemeente zich op lange termijn? Hoe brengen we balans in zorgvraag en zorgaanbod? Welke besparingen zijn te realiseren in de zorg? Met de decentralisaties voor de deur, waren dat voor gemeenten essentiële vragen. Hans van Woudenberg, projectleider Zorg op de Kaart bij KING, tipt gemeenten: "Zet zorggegevens niet alleen in Excel, maar breng ze samen op een kaart. Eén beeld zegt tenslotte meer dan 1000 woorden." "Kaarten gebruiken is op zichzelf in gemeenteland niet nieuw," zegt Hans van Woudenberg er meteen maar bij. "Veel gemeenten hebben bijvoorbeeld al kaarten met hun zorglocaties. Waar zitten huisartsen, verzorgingshuizen, revalidatiecentra? Maar dat is in feite nog heel beperkt. Gemeenten kunnen zóveel meer inzicht uit hun zorginformatie halen. Vooral door zorggegevens slim te combineren op een kaart. Het project 'Zorg op de Kaart' van KING ondersteunt gemeenten daarbij. "

Van A naar B

Wat het combineren van zorg- en geo-informatie gemeenten kan opleveren? "Nou, kijk bijvoorbeeld naar de gemeente Borger-Odoorn", vertelt Van Woudenberg enthousiast. "Die gemeente wilde meer inzicht in het Wmo-vervoer. Met alleen een rittentabel kwamen ze niet ver. Daarom zette de gemeente alle Wmo-ritten op de kaart, in bewegend beeld. Wat je dan ziet is heel verhelderend. Hier rijdt een halfvol taxibusje van A naar B. En kijk: vijf minuten later wéér een taxibusje. Precies dezelfde route, ook halfvol. Ritten combineren levert dan al snel een besparing op."

Besparing en gemak

Maar dat is nog niet alles, vervolgt Van Woudenberg. "Iedere week gingen een flink aantal senioren naar een fysiotherapiepraktijk verderop. Twintig kilometer heen én weer terug. Als die fysiotherapeut nu eens spreekuur komt houden in de gemeente zelf? Liefst in een leegstaand pand dat de gemeente toch al beschikbaar heeft? Dat is de winst nog veel groter. Aan besparingen én gemak voor de inwoners."

Praktisch stappenplan voor gemeenten

Zorginformatie op de kaart zetten is niet ingewikkeld, zegt Van Woudenberg. "Alles is eigenlijk al voor handen. Gemeenten hebben zelf een schat aan locatiegebonden zorggegevens, mede dankzij de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Er zijn standaarden voor gegevensuitwisseling. En ook de techniek is er: applicaties met kaarten – de zogenaamde 'GIS-viewers' - zijn vrij beschikbaar. Bijvoorbeeld de PDOK (Publieke Dienstverlening Op De Kaart), de GIS-voorziening van en voor de overheid. Vraag is dan alleen nog: Hoe krijg je als gemeente jouw zorginformatie eenvoudig op die kaart? Daar schrijven wij bij Zorg op de Kaart op dit moment een Handreiking voor. Een heel praktisch stuk, met een handig stappenplan voor gemeenten. En met inspirerende voorbeelden uit het land."

Basis voor beleid

Zo'n inspirerend voorbeeld is bijvoorbeeld de gemeente Eijsden Margraten. "Eijsden-Margraten maakt demografische ontwikkeling in tijd op een kaart zichtbaar. Nu hebben we hier een wijk met veel jonge gezinnen en 40'ers. Maar hoe ziet dat er over 15, 20 jaar uit? Zijn er dan wel voldoende huisartsen in deze buurt? Hoe zit het met de scholen? En de voorzieningen voor openbaar vervoer? Door gegevens slim te combineren en simulaties uit te voeren, creëert de gemeente met de kaart een goede basis voor toekomstvast beleid."

Burgerparticipatie en burenzorg

Naar verwachting zal vanaf januari de Handreiking Zorg op de Kaart te downloaden zijn op de website van KING. Moeten gemeenten het daarna helemaal zelf uitzoeken? Van Woudenberg: "Nee, we gaan door. Vanaf januari gaan we nog een aantal praktijkcases beschrijven. Onder meer op het terrein van jeugdzorg en burgerparticipatie. Te denken valt bijvoorbeeld aan een soort 'marktplaats voor burenzorg'. Een kaart op de gemeentewebsite waarop mensen heel eenvoudig kunnen aangeven 'Ik heb iemand nodig die boodschappen voor me doet’. En een ander: 'Ik kan wel eens per week helpen.' Zodat mensen elkaar vinden, gewoon in hun eigen buurt."

Doe mee!

"We willen dus een aantal praktische geo-tools en praktijksituaties nog beter onder de aandacht brengen. Om te zien wat er nog méér mogelijk is. Dat gaan we doen in samenwerking met Geonovum én met gemeenten." "Dus", besluit Van Woudenberg met een oproep, "zijn er in jouw gemeente plannen, ideeën, initiatieven op dit terrein? En kun je ondersteuning gebruiken bij de uitwerking daarvan? Neem dan vooral via operatienup@kinggemeenten.nl contact met hun op!"

Meer informatie Meer weten over het combineren van zorg- en geo-informatie? Bekijk de brochure De kracht van de kaart(Pdf, 1 Mb) van Geonovum.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig