Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Belangrijke veranderingen in het Omgevingsloket: wat u moet weten

14/03/2024

Sinds 8 maart zijn er belangrijke aanpassingen doorgevoerd in de algemene set indieningsvereisten, in het Omgevingsloket. Om een aanvraag in te kunnen dienen moeten initiatiefnemers een aantal vragen in die set invullen. Om aanvragen sneller en meer correct te laten verlopen zijn er aanpassingen gebeurt bij stap 6 (‘Uw gegevens’) en stap 7 (‘Verzoek indienen’).

Deze positieve verandering is bovendien een onderdeel van versie PI-29.4 die een vaste toelichting omvat bij de velden ‘e-mailadres’ en ‘telefoonnummer’. Dit stimuleert initiatiefnemers om contactgegevens in zijn volledigheid door te geven.


Aanleiding voor vernieuwing
De belangrijkste reden achter deze verandering is om vertragingen en extra werk te vermijden. Momenteel zijn de velden voor e-mailadres en telefoonnummer niet verplicht, maar veel overheden hebben aangevraagd om dit verplicht te maken. Hoewel het nog wordt onderzocht hoe men dit kan implementeren, zijn de nieuwe toelichtingen al gerealiseerd.

INTERESSANT om te weten, door deze verandering komt er een nieuwe versie van de algemene set: versie 3.3.2.


Andere aanpassingen
Naast de toelichting bij e-mailadres en telefoonnummer, werden ook andere wijzigingen doorgevoerd.

  • In stap 6 ‘Uw gegevens’
    De volgorde van velden zijn aangepast. Na het veld ‘Straatnaam’ komt eerst de vraag ‘Wat voor adres wilt u opgeven als afwijkend adres?’
  • In stap 7 ‘Verzoek indienen’
    Bij het deel ‘Contact met anderen over uw plannen’ werden de vraagtekens aangepast voor het toevoegen van bijlagen.


Controle van Antwoorden
Initiatiefnemers en gemachtigden die na 8 maart een aanvraag openen die nog niet is ingediend, krijgen een melding in het Omgevingsloket.
Hierin wordt aangegeven dat er vragen zijn veranderd en dat zij hun antwoorden moeten controleren, met name in stap 6 en 7.
Het is mogelijk dat sommige vragen opnieuw ingevuld of aangepast moeten worden.


Extra vragen en klantenservice
Voor degenen die werkzaam zijn bij klantcontactcentra, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze veranderingen, omdat zij mogelijk vragen van inwoners en bedrijven zullen ontvangen. In het omgevingsloket kan u meer gedetailleerde informatie terugvinden over de recente veranderingen EN via deze link.

Meer info over de algemene set en de documenten bij de nieuwe versie via deze link.

Graag de releasenotes bij release PI-29.4 (maart 2024) bekijken? Dit kan via deze link.

Het uitgebreid artikel lees je HIER.