Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Dankzij Burgerpeiling kunnen gemeenten hun beleid beter afstemmen op inwoners

13/03/2024

Gemeenten streven ernaar hun beleid en dienstverlening nauwkeurig af te stemmen op de behoeften van hun inwoners. Een essentieel instrument hiervoor is de Burgerpeiling. Dit hulpmiddel brengt het welzijn en de betrokkenheid van wijkbewoners en doelgroepen in kaart.

De Burgerpeiling biedt inzicht in sociale achtergronden van zowel actieve als minder actieve burgers. Die info is cruciaal voor het begrijpen van hun betrokkenheid in de buurt. Door te onderzoeken hoe inwoners deel willen nemen aan het maatschappelijk leven en hun bereidheid om bij te dragen aan de leefbaarheid, kunnen gemeenten hun beleid hierop afstemmen.

De peiling richt zich op vier belangrijke maatschappelijke thema’s:

  1. Leefklimaat
  2. Welzijn en zorg
  3. Relatie tussen inwoner en gemeente
  4. Directe dienstverlening

Er is de mogelijkheid om de vragenlijst uit te breiden naar een verdiepende module. Bovendien zijn de vragen recent toegankelijker gemaakt op taalniveau B1. Dit zou leiden tot beter begrijpbare antwoorden en een betere afstemming van hun beleid en dienstverlening op basis van de wensen en behoeften van hun inwoners.

Gemeenten hebben de keuze om de Burgerpeiling zelf uit te voeren of uit te besteden aan een onderzoeksbureau. Meer dan vijftien bureaus bieden deze dienst aan, met verschillende benaderingen en rapportagemethoden. Het is daarom raadzaam om offertes van verschillende bureaus te vergelijken en te kiezen welke het beste bij uw gemeente past.

Een praktijkvoorbeeld van het gebruik van de Burgerpeiling is te vinden in Etten-Leur, waar men gebruik maakt van de prioriteitenmatrix. De resultaten van de peiling worden gebruikt om concrete prioriteiten te stellen en als basis om in gesprek te gaan met inwoners bij het opstellen van wijkplannen. Wil je weten hoe jouw gemeente ervoor staat? Neem dan eens een kijkje via deze link en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een betere toekomst voor jouw buurt.

 

Meer info over Burgerpeiling kan je HIER vinden.

Voor specifieke vragen kan je via mail terecht bij  waarstaatjegemeente@vng.nl   OF   mark.gremmen@vng.nl

Het volledige artikel door VNG via deze link.