Met Zoek en Vind makkelijk digitale bronnen doorzoeken

01-09-2022 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Het verzamelen van informatie voor bijvoorbeeld een Woo-verzoek is niet altijd een gemakkelijk klusje. Veel digitale overheidsinformatie staat verspreid over verschillende documentmanagementsystemen (DMS), netwerkschijven of e-mailboxen. Doc-Direkt weet raad en komt met ‘Zoek en Vind’. Hiermee kun je deze informatie makkelijk en snel terugvinden.

Hoe werkt het?

Zoek en Vind is een applicatie die in verschillende digitale bronnen grote hoeveelheden data doorzoekt, op zoek naar specifieke informatie. Zo vind je deze informatie met één zoekopdracht tegelijkertijd in alle aangesloten informatiedomeinen. Zoals DMS’en, oude postregistratiesystemen, netwerkschijven, websites en e-mailboxen, en het e-Depot van het Nationaal Archief.

Naast rijksorganisaties kunnen ook uitvoeringsorganisaties en decentrale overheden Zoek en Vind gebruiken. Net als bij de kerndepartementen zal altijd onderzocht moeten worden of bepaalde bronnen kunnen worden aangesloten op Zoek en Vind.

Specifieke functies binnen Zoek en Vind

Binnen Zoek en Vind bestaan ook 5 specifieke toepassingen die bijvoorbeeld voorkomen dat gevoelige informatie op de verkeerde plek terechtkomt. Of die ervoor zorgen dat je verouderde informatie veilig, duurzaam en toegankelijk kan opslaan en doorzoeken. Deze functies staan uitgelegd op de factsheet Zoek en Vind(link naar andere website), opgesteld door onder andere het RDDI. Daar lees je ook meer over verdere toepassing en levering van de applicatie.

Actieplan Open op Orde

Zoek en Vind komt voort uit het Generieke Actieplan Open op Orde waarmee de overheid de informatiehuishouding wil verbeteren en transparanter wil maken. Eind juli stuurde staatssecretaris van Huffelen de geactualiseerde actieplannen Open op Orde van alle ministeries (plus nulmetingen) met een Kamerbrief(link naar andere website) naar de Tweede Kamer. Dit in reactie op Kamervragen over de informatiehuishouding bij ministeries. Een geactualiseerde versie van het Generieke Actieplan staat gepland voor later dit jaar.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig