'Gebruik energieprincipes ook voor digitale infrastructuur'

21-04-2022 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Het Rathenau Instituut pleit ervoor om dezelfde uitgangspunten te gebruiken voor datacenters als voor het energiebeleid.

De digitale infrastructuur is inmiddels zo belangrijk voor Nederland ‘dat ze kenmerken heeft van een nutsvoorziening’. Het Rathenau Instituut pleit er daarom in een nieuw rapport voor om dezelfde uitgangspunten te gebruiken als voor het Nederlandse energiebeleid: schoon, betrouwbaar, betaalbaar, veilig en ruimtelijk inpasbaar.

‘De Nederlandse overheid moet duidelijk aangeven waaraan onze digitale infrastructuur in de toekomst moet voldoen.’

Discussie

Datacenters zijn momenteel onderwerp van discussie vanwege de – voorlopig opgeschorte – plannen voor een hyperscale datacentrum in Zeewolde. De onderzoekers van Rathenau zijn alleen bang dat discussie spoedig stil zal vallen.

‘Het is goed dat de Tweede Kamer eind deze maand discussieert over de grote datacentra’, zegt directeur Henk de Jong. ‘Maar wij zien het risico dat de discussie daarna stilvalt.’

Het is volgens het instituut belangrijk dat er een brede maatschappelijke discussie komt, niet alleen over de grote centra die in de belangstelling staan, maar over de hele infrastructuur. ‘Daarbij gaat het ook om kabels, zendmasten, ontvangers, schakelaars en routers, plus de functies die zij in samenhang vervullen.’

Bron: Binnenlandsbestuur Digitaal (Alexander de Leeuw)

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig