Eerste gemeenten aan de slag met SDG-voorziening VNG

07-04-2022 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

In april start een kopgroep gemeenten met de uitrol van de invoervoorziening voor Single Digital Gateway (SDG). Vanaf juni krijgen andere gemeenten toegang. Gemeenten kunnen zich voorbereiden door 2 acties.

Overheden moeten vanaf december 2022 informatie over producten en diensten ontsluiten via YourEurope.eu. Dat staat in de Europese verordening Single Digital Gateway (SDG). De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) realiseert voor alle gemeenten daarvoor een gezamenlijke oplossing: de SDG invoervoorziening.

Over Single Digital Gateway

Single Digital Gateway (SDG) is een Europese verordening waarmee alle EU-burgers en -bedrijven makkelijk toegang krijgen tot digitale dienstverlening in andere EU-lidstaten. De eerste stap is dat alle overheden vanaf december 2022 informatie over producten en diensten moeten ontsluiten via het portaal YourEurope.eu(link naar andere website).

Gezamenlijke oplossing

De centrale oplossing van VNG bestaat uit de SDG Invoervoorziening (een contentmanagementsysteem) en standaardteksten. Gemeenten krijgen toegang tot de invoervoorziening. Daar moeten ze de standaardteksten controleren, aanvullen met hun eigen gemeentelijke informatie en publiceren. Vervolgens wordt deze informatie op de juiste manier ontsloten voor EU-burgers en -bedrijven.

Kopgroep start in april

De SDG Invoervoorziening en de standaardteksten zijn bijna gereed. Een ‘kopgroep’ gemeenten start in april met de uitrol. Andere gemeenten krijgen naar verwachting vanaf begin juni in batches toegang tot de SDG Invoervoorziening met daarin de standaardteksten.

Gemeente: bereid je voor

Gemeenten kunnen zich voorbereiden met 2 acties.

  1. Volg de SDG informatiesessies voor gemeenten en hoor in 45 minuten wat de VNG doet en wat de gemeente zelf moet regelen. Bekijk de planning van deze sessies(link naar andere website).
  2. Geef een contactpersoon(link naar andere website) voor je gemeente door. Deze persoon krijgt informatie over de uitrol, later de toegang tot de SDG Invoervoorziening en instructies om ermee aan de slag te gaan.

Meer informatie

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig