Input gevraagd voor nieuwe wet cyberweerbaarheid

24-03-2022 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Om een nieuwe Europese wet rond cyberweerbaarheid te maken, vraagt de Europese Commissie organisaties om hun mening en ideeën over dit onderwerp. Daarnaast vraagt de Commissie concrete voorbeelden (‘evidence’) van problemen rondom cyberveiligheid en waar organisaties tegenaan lopen. Het gaat om de Cyber Resilience Act. Onderdeel van het Europese beleids- en wetgevingskader ten aanzien van cyberveiligheid. Op 16 maart is het verzamelen gestart en bijdragen kan tot 25 mei 2022.

In deze Cyber Resilience Act, in september 2021 aangekondigd door Commissievoorzitter von der Leyen, staan straks gemeenschappelijke beveiligingsregels voor digitale producten en diensten die binnen de Europese Unie op de markt komen. Omdat deze nauw met elkaar verbonden zijn, kan een cyberincident grote gevolgen hebben voor economische en sociale activiteiten.

Onderdeel van een groter pakket

De wet is een aanvulling op een bestaand pakket van regels. Namelijk een richtlijn voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen, en de Cybersecurity Act(link naar andere website).

Ideeën uit heel Europa worden in het wetsvoorstel opgenomen. Lees meer over de oproep(link naar andere website) van de Commissie en hoe je kan meedoen(link naar andere website). Het voorstel wordt in de tweede helft van 2022 verwacht.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig