Haven maakt samen organiseren makkelijker

02-02-2022 • Geplaatst in Nieuwsbrief en VNG door Renk Ruijter

Gemeenten hebben binnen Common Ground een belangrijke mijlpaal bereikt en die heet Haven. Met Haven kunnen gemeenten Common Ground-toepassingen gebruiken zonder dat zij daarvoor hun technische infrastructuur hoeven aan te passen. Dat geeft gemeenten de flexibiliteit om toepassingen die ze samen ontwikkelden, snel in te zetten.

Gemeenten hebben een grote diversiteit aan technische infrastructuur voor hun informatievoorziening. Nu ze samen gaan organiseren en samen toepassingen ontwikkelen, is dat een probleem. Je wilt immers, conform de gedachte achter samen organiseren, één keer ontwikkelen en in potentie bij alle gemeenten gebruiken. Zonder dat je daarvoor de applicatie moet aanpassen aan de specifieke infrastructuur waarop deze moet draaien. 

Haven biedt daar een oplossing voor. Het is een standaard voor platformonafhankelijke cloudhosting. Alle programmatuur die binnen Common Ground wordt ontwikkeld, werkt daarop. "We maken met Haven een versnelling mogelijk van samen organiseren. Het is misschien niet zo zichtbaar, omdat het bij wijze van spreken onder de motorkap zit van de gemeentelijke ICT. Dat we nu Haven hebben, is een mijlpaal voor samen organiseren en daar zijn we best trots op," zegt Nathan Ducastel, directeur van VNG Realisatie.

In een artikel op iBestuur vertellen de gemeente Utrecht en leveranciers Microsoft, Google en Centric over hoe zij omgaan met Haven. En welke voordelen dat biedt. Marielle van der Zanden, CIO gemeente Utrecht: "Samen organiseren betekent ook dat je als gemeenten zoveel mogelijk deelt. Het gebruiken van Haven vind ik een no-brainer: het is totaal beleidsarm en door het te gebruiken besparen we als gemeenten landelijk veel kosten die we door onnodige verschillen in onze IT-infrastructuur nu wel maken."

René Bliekendaal, Chief Architect, Public Sector Solutions Centric: "Door de variatie aan platformen en gebruikte technieken bij gemeenten, heb je in het ergste geval rekening te houden met 352 variaties voor het leveren van software en updates. Met Haven als standaard nog maar één en dat helpt ons enorm."

Haven is niet een product dat VNG Realisatie heeft bedacht, vertelt initiatiefnemer Roderick Schaefer van VNG Realisatie: "Het is gebaseerd op een bestaande technologie, Kubernetes genaamd, die wereldwijd door duizenden organisaties wordt gebruikt. Het is technologie voor cloudcomputing. Wij hebben daar een standaard voor gemaakt, die we ook onderhouden. En we maakten een tool dat controleert of de standaard op een goede manier is geïmplementeerd, dat is de Haven Compliance Checker."

Lees het volledige artikel op de website van iBestuur:
https://lnkd.in/ea4HkJk7

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig