Nederland 4e in Europese index (DESI)

09-12-2021 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Het is een goede week voor digitaal Nederland. Na de 9e plaats in de Europese eGovernment Benchmark is er opnieuw een prima notering in de jaarlijkse Digital Economy and Society Index (DESI) van de EU.

Nederland blijft daarmee in de EU-kopgroep, en hoeft alleen Denemarken, Finland en Zweden voor zich te dulden. Dit is te danken aan extra investeringen in digitale technologieën en aan overheidsinspanningen om Nederlanders digitaal vaardig(er) te maken. Een ander pluspunt is dat vast en mobiel internet van uitstekend niveau zijn.

De DESI index 2021(externe verwijzing) rangschikt Europese landen als het gaat om de kwaliteit van de digitale infrastructuur en het gebruik van digitale toepassingen door inwoners. Ook kijkt het naar hun online vaardigheden. Daarnaast wordt gemeten in welke mate het bedrijfsleven digitaal actief is, en hoe de digitale dienstverlening van de overheid het doet. Het rapport noemt de Nederlandse Digitaliseringsstrategie een stevige basis om de verschillende digitale ambities te realiseren.

Actievere overheid

“Ondernemers, onderwijs en overheid slagen er samen in om Nederland aan de digitale top te houden”, aldus minister Blok van Economische Zaken en Klimaat in een reactie. Hij noemt het belangrijk dat Nederlanders digitaal vaardig en weerbaar zijn: “Dat vraagt om een actievere overheid bij zaken als scholing, cyberveiligheid, borgen van privacy en zorgen voor een goed werkende digitale markt. Dat krijgt steeds meer vorm bijvoorbeeld door regelgeving aan te passen aan het online tijdperk.”

Meer weten?

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig