Of Knops toch werk wil maken van cyberdraaiboek

28-10-2021 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Een draaiboek zou gemeenten helpen tegen cyberaanvallen, dus vragen Tweede Kamerleden Rajkowski en Strolenberg (VVD) aan demissionair staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) of hij niet alsnog werk wil maken van de aangenomen motie voor een cybersecurityprotocol voor gemeenten. Begin oktober had Knops geschreven dat hij in zijn beleid meer heeft ingezet op oefenen en crisisbeheersing.

Draaiboeken niet aanwezig

Digitale aanvallen zullen nooit honderd procent kunnen worden voorkomen, maar een protocol of draaiboek is belangrijk om gemeenten de juiste stappen te laten zetten en de schade te beperken, schrijven de Kamerleden. Eind mei bleek uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en AG Connect dat dergelijke draaiboeken bij gemeenten zeker niet altijd aanwezig zijn. Voormalig Kamerlid (nu staatssecretaris) Yesilgöz-Zegerius (VVD) diende een motie in voor een cyberverdedigingsprotocol. Die werd aangenomen.

Preventie en crisisbeheersing

‘Ik wil vooropstellen dat enkel een cyberverdedigingsprotocol niet effectief zal zijn, omdat er meerdere factoren bepalend zijn in dit verband’, had Knops begin oktober gereageerd. In zijn beleid is er reeds aandacht voor preventie en crisisbeheersing. ‘Daarbij zet ik in mijn beleid niet in op een cyberverdedigingsprotocol voor alle gemeenten, omdat de ene situatie niet de andere is. Hoe er daadwerkelijk moet worden gehandeld is contextafhankelijk.’

Geen kennis en kunde

Rajkowski en Strolenberg willen weten hoe Knops aankijkt tegen cyberaanvallen zoals degene die Hof van Twente trof, wat hij vindt van de wetenschappelijke bewezen meerwaarde van draaiboeken en hoe hij het feit beoordeelt dat gemeenten door het gebrek aan draaiboeken 'geen kennis en kunde in huis hebben om de benodigde stappen te zetten na een digitale aanval'. Is hij bereid om alsnog samen met de VNG en IBD een draaiboek op te stellen?

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal

 

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig