Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Tweede Kamer wil uitleg over Sanderink en CENTRIC

02/02/2021

CDA-Kamerleden, waaronder Pieter Omtzigt, hebben de ministers Wiebes en Hoekstra van Economische Zaken en Financiën vragen gesteld over de samenwerking van De Nederlandsche Bank (DNB) met Centric. Ze vragen zich af of de overheid wel zaken kan blijven doen met Centric-baas Sanderink na een aantal misdragingen en geen gehoor geven aan rechterlijke bevelen.

Boven tafel

Omtzigt wil de mails die Sanderink naar een aantal hoge functionarissen heeft gestuurd binnen de overheid boven tafel hebben zodat ook de politie en het OM deze kunnen inzien. Ook wil hij weten of de ministers het gepast vinden dat de bank en de overheid zaken blijven doen op ICT-gebied met iemand die gezagsdragers bedreigt en zich niet aan gerechtelijke uitspraken houdt.

Ingrijpen

Het Kamerlid is tevens benieuwd in hoeverre de Nederlandse overheid afhankelijk is van Centric en of de DNB met software kan blijven werken als de samenwerking wordt opgezegd. Omtzigt vraagt zich ook af of het ‘one tier board’ van Centric bevoegdheden heeft om in te grijpen indien een bestuurder duidelijk wetten overtreedt.

Terrein verloren

Door de perikelen rondom Gerard Sanderink heeft Centric al langer de wind tegen. Het bedrijf raakte grote klanten kwijt en zag de tevredenheid van bestaande klanten verder dalen. Ook onder gemeenten verloor het bedrijf terrein. Het eerder uitgesproken vertrouwen van De Nederlandsche Bank (DNB) in IT-dienstverlener Centric houdt voorlopig stand, maar de relatie werd vorig jaar tegenover AG Connect ook genuanceerd. De bank noemt cybersecurity en informatiebeveiliging nu ‘buiten beeld’ bij de afgenomen IT-diensten. “DNB blijft de ontwikkelingen rond Centric van nabij volgen en zal acteren indien nodig.”

Vertrek Gerard Sanderink

IT- en bouwondernemer Gerard Sanderink heeft geen resterende bestuursfuncties meer binnen zijn IT-bedrijf Centric. De eigenaar, die nu terugtreedt als bestuursvoorzitter, vervulde de CEO-rol al niet meer en heeft geen andere rollen meer binnen het bedrijf, antwoordt Centric. ‘Uiteraard blijft hij beschikbaar voor advies.’

Onrust

Centric-eigenaar Sanderink treedt officieel geheel af als bestuurder bij die IT-dienstverlener, en dat doet hij volgens de verklaring hierover uit eigen beweging. ‘Aanleiding voor het terugtreden is de ontstane onrust rond zijn persoon. Sanderink vindt deze commotie niet in het belang van het bedrijf Centric en wil met deze stap rust creëren,’ aldus Centric.

Eerder al terug

De topman, die in 2013 al een keer is teruggetreden, is zich de laatste jaren in toenemende mate gaan bezighouden met zijn bedrijven. Daaronder naast IT-dienstverlener Centric ook bouwbedrijven Oranjewoud, Strukton en Antea Group, plus zonne-energiefirma DSS (Dutch Solar Systems). Bij Centric is de terugkeer van eigenaar Sanderink samengegaan met aanvaringen in het management, gevolgd door een leegloop. Daarbij heeft de topman meer leidinggevende taken en rollen op zich genomen. Deze leidinggevende rollen laat hij nu varen en er resteren geen andere formele functies meer, bevestigt Centric aan AG Connect. 'Gerard Sanderink heeft geen officiële rol binnen Centric meer', antwoordt de nieuwe woordvoerder van het IT-bedrijf. 'Uiteraard blijft hij beschikbaar voor advies en overdracht van zijn taken aan Louis Luijten, maar dat is geen officiële rol.'

Rechtszaken

Het terugtreden van Sanderink is volgens de officiële lezing ingegeven door onrust die is ontstaan rondom de topman. Zowel hij als zijn bedrijven zijn de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws geweest, ook door Sanderinks huidige vriendin Rian van Rijbroek. Rond de miljonair spelen ook een FIOD-onderzoek bij Strukton, door volgens hem vermeende fraude bij DSS, en ongefundeerde beschuldigingen naar topmanagers waaronder ook zijn ex-vriendin en voormalig DSS-directeur Brigitte van Egten. Met haar en een reeks opgestapte topmanagers vecht de Centric-eigenaar een reeks van rechtszaken uit.

Van Rijbroek

De zelfverklaarde cybersecurity-expert Van Rijbroek is sinds zo'n twee jaar in Sanderinks leven, als vriendin en als vertrouwd adviseur. Begin 2019 heeft hij de presentatie van haar tweede boek (Unhacked) verzorgd, in het Amstel-hotel. In de zomer van 2019 heeft Sanderink zich laten ontvallen dat Centric een nieuwe divisie voor ICT-security gaat opzetten, waarbij Van Rijbroek input gaat geven. Eind 2019 is dat nog eens bevestigd, in een mail aan AG Connect. De omstreden adviseur heeft volgens de officiële verklaring “geen positie binnen Centric”, maar “wel levert zij informatie aan de business unit Cyber Defense Services”. De oprichting van die divisie lijkt vertraging te hebben opgelopen.

Managementexodus

Tussendoor zijn er botsingen geweest met toenmalige topmanagers bij de IT-dienstverlener, gepaard gaand met ontslagen, beschuldigingen van fraude en boekhoudfouten, en plots vertrek van topmanagers. Zo is eind 2019 de vers in huis gehaalde CFO Rianne Jans vertrokken, wat volgens Centric in goed overleg is gebeurd. Volgens haar LinkedIn-profiel heeft het nog tot mei 2020 geduurd voordat haar uitdiensttreding voltrokken was. Vragen die AG Connect hierover heeft gesteld aan betrokken partijen zijn onbeantwoord gebleven. In mei vorig jaar is de nieuwe CFO in beeld gekomen, die in juli in dienst is getreden, na twee voorgangers in nog geen jaar tijd.

Cegeka

Topvrouw Jans is in juli 2019 naar Centric gekomen als opvolgster van CFO Carolien van der Werf, die na 11 jaar bij Centric is opgestapt. Van der Werf werkt sinds december 2019 bij Centric-concurrent Cegeka waar meer vertrokken topmanagers van Centric terecht zijn gekomen. Daaronder naast CEO Karim Henkens ook outsourcingstopman Roland Plomp en commercieel directeur Hans Schrijver die nog verwikkeld is in een rechtszaak over zijn vertrek bij Centric. Sanderink is verwikkeld in meerdere rechtszaken: met vertrokken Centric-topmanagers en ook met zijn ex-vriendin en voormalig DSS-directeur Brigitte van Egten. In die uiteenlopende zaken lijdt de Centric-eigenaar verlies op verlies, waarbij hij zich niet houdt aan gerechtelijke vonnissen.

Henkens

Voormalig Centric-CEO Henkens is in 2013 aangewezen als opvolger voor de toen terugtredende Sanderink, maar Henkens is ook vertrokken in de managementexodus die begon in 2019. Sanderink heeft daarna de functie van CEO vervuld, maar is daarvan begin 2020 'afgelost'. Centric-veteraan Henny Luijrink, die al sinds 1997 bij het bedrijf werkt, is per januari vorig jaar aangetreden als CEO. Sanderink had hierbij formeel nog wel leidinggevende invloed: als voorzitter van de bestuursraad.

Invloed

Die resterende rol legt Sanderink nu officieel dus neer. Hij heeft daarmee geen officiële rol meer binnen Centric, maar behoudt nog wel een positie; op enige afstand. ‘Gerard Sanderink is eigenaar van Centric. In die hoedanigheid heeft hij in de aandeelhoudersvergadering het recht om zijn stem uit te brengen op de agendapunten van de aandeelhoudersvergadering. Hij mag als aandeelhouder ook zelf punten inbrengen in de aandeelhoudersvergadering,’ laat de nieuwe woordvoerder weten aan AG Connect.

Grenzen

Hij geeft aan dat het eigenaarschap grenzen heeft. ‘Ja, Gerard Sanderink is eigenaar, maar heeft geen bestuurlijke taken of verantwoordelijkheden binnen Centric.’ De nu zittende bestuurders Henny Luijrink en Aike Schoots staan te boek als vertrouwelingen van Sanderink, zo weet het FD te melden. Laatstgenoemde topman is ook meegenomen in de mailantwoorden aan AG Connect van eind 2019, én in Sanderinks mailaanbod van een blockchainoplossing aan het ministerie van Justitie. Bij die mail aan onder meer Justitie-minister Ferd Grapperhaus is CEO Luijrink één van de mede-ontvangers. Diverse pogingen om toelichting te krijgen van Luijrink en Schoots zijn niet succesvol geweest.

Deze artikelen verschenen eerder op AG Connect

Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal.