WordToEPUB: gratis tool voor toegankelijk publiceren

29-10-2020 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Overheden zijn verplicht hun online informatie toegankelijk aan te bieden, zodat ook mensen met een beperking deze kunnen lezen. WordToEPUB biedt een gratis en eenvoudige manier om een gestructureerd Microsoft Word-document gemakkelijk in het (open standaard) EPUB-formaat om te zetten.

EPUB

Bestanden in EPUB-formaat 3.2 zijn toegankelijker dan de nu veelgebruikte pdf-bestanden. De weergave past zich aan aan het apparaat (-readers, tablets, smartphones en laptops)) waarop het document gelezen wordt. De gebruiker kan bovendien kiezen hoe de inhoud gepresenteerd wordt, bijvoorbeeld met grotere letters. EPUB 3.2 biedt daarbij goede ondersteuning voor digitale toegankelijkheid, onder andere door de mogelijkheid om audio en video in te sluiten en te synchroniseren met de tekst. In veel gevallen hebben de lees-apps nog meer functies, zoals hardop lezen, de mogelijkheid om opmerkingen en bladwijzers toe te voegen en ondersteuning voor elektronische braille.

Innovatie Award

De open source tool is ontwikkeld door het non-profit DAISY Consortium dat zich richt op het toegankelijk maken van informatie. WordToEPUB won de Award for innovation in publishing 2020, een prijs van uitgevers van vak- en wetenschap.

Gerelateerd

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig