E-magazine: AI als instrument voor gemeenten

17-09-2020 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

De VNG, het CBS, de gemeente Amsterdam en Code for NL publiceerden het e-magazine ‘AI als instrument voor gemeenten’. In 20 artikelen geeft dit digitale magazine een actueel beeld van de mogelijkheden, toepassingen en risico’s van AI (Artificial Intelligence) door gemeenten. Uiteenlopende praktijkvoorbeelden uit grote en kleine gemeenten komen aan bod. Experts, wetenschappers, bestuurders en dataspecialisten geven advies en vertellen over hun ervaringen en verwachtingen.

Inhoud magazine

In het magazine is aandacht voor risico’s en randvoorwaarden bij de inzet van AI. Hoe borgen gemeenten bijvoorbeeld de privacy en hoe kunnen inwoners zelf de regie houden over hun gegevens? Welke middelen bestaan er om AI-toepassingen te toetsen? Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken benoemt het ook in zijn voorwoord: “Met AI kunnen we kansen benutten. Maar daarbij moeten we publieke waarden en grondrechten centraal stellen.”

Toepassingen van AI

Daarnaast is er in het magazine veel aandacht voor concrete projecten. Zo heeft de gemeente Dongen een chatbot die eenvoudige vragen van inwoners beantwoordt. In Nijmegen brengen sensoren de drukte in het centrum van de stad in beeld. En Amsterdam zet AI en beeldherkenning in om verkeerd aangeboden afval sneller op te sporen.  Het gehele magazine is te vinden via de website van VNG Realisatie.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig