VNG-leden akkoord met Principes Digitale Samenleving

11-12-2019 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

De leden van de VNG stemde tijdens de BALV in met de Principes Digitale Samenleving. Dat betekent dat gemeenten zichzelf een stevig kader en ambitie hebben opgelegd voor de komende jaren.

De Principes zijn voorgelegd aan VNG-leden als gemeenschappelijk kader voor alle gemeenten voor de omgang met digitalisering van de openbare ruimte door henzelf én andere partijen.

Voortschrijdende digitalisering

Onze openbare ruimte digitaliseert. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van Internet of Things en data voor bijvoorbeeld het beheer van de groenvoorziening of vuilophaaldiensten. Steeds meer data worden verzameld door gemeenten, kennisinstanties, inwoners en marktpartijen om inzichten op te doen voor beleid, maar bijvoorbeeld ook om het gedrag van inwoners te beïnvloeden. Afgelopen jaar stelde een werkgroep van gemeenten samen met wetenschap, provincie, Rijk en anderen daarom een aantal Principes voor de digitale samenleving op.

Voortzetting werkgroep 'Principes voor de digitale samenleving'

De VNG gaat gemeenten uiteraard helpen met instrumenten om zelf bij eigen projecten deze principes te realiseren, maar ook om bijvoorbeeld marktpartijen te stimuleren om te voldoen aan deze Principes. De werkgroep 'Principes voor de digitale samenleving' zal met ondersteuning vanuit de VNG worden gecontinueerd als kennis- en adviesplatform op ethiek en digitalisering voor gemeenten.

Aanmelden werkgroep

Wilt u ook mee doen in deze werkgroep? Meldt u dan aan via het aanmeldformulier

Meer informatie

 

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig