Voorspel het verleden: algoritmes toen en nu

27-09-2019 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Kom van 24 september tot en met 5 oktober naar het Algoritmisch Historisch Museum in het stadhuis van Den Haag. De gemeente Den Haag en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) willen met het museum het bewustzijn van en de kennis over algoritmes vergroten. Algoritmes zijn slimme berekeningen op grote hoeveelheden data en maken steeds vaker onderdeel uit van ons dagelijks leven. Algoritmes zorgen bijvoorbeeld voor passende zoekresultaten op Google of bepalen welke berichten je ziet op Facebook.

Het Museum wordt feestelijk geopend op dinsdag 24 september om 17.00 uur door Saskia Bruines, wethouder Onderwijs, Kenniseconomie, Internationaal van de gemeente Den Haag en door Bas den Hollander, directeur Informatiesamenleving & Overheid (BZK). Het tijdelijke museum is onderdeel van de Haagse Week van het Algoritme. Iedereen die geïnteresseerd is in de werking van algoritmes is van harte uitgenodigd om het museum te bezoeken.

Hoe hebben algoritmes invloed op ons dagelijks leven?

De vraag die in het museum centraal staat is: hoe zou de wereld eruitzien als algoritmes al eeuwenlang toegepast zouden worden? Het museum geeft de bezoeker antwoord op de vraag wat algoritmes zijn, welke mogelijkheden ze bieden maar ook welke dilemma’s er zijn bij het gebruik ervan. Om dit beeldend te maken neemt het museum de bezoeker mee in belangrijke periodes in onze geschiedenis. Welke gevolgen zou het gebruik van algoritmes bijvoorbeeld hebben gehad in de verzuiling van de jaren ‘50, de strijd om het algemeen kiesrecht begin 20e eeuw of de economische depressie in de jaren ’30? Het Museum zet bezoekers aan tot nadenken over publieke waarden, zoals privacy in relatie tot digitale technologie.

Meer informatie

Naast het Museum organiseert de gemeente Den Haag twee weken lang de Algoritme weken. Deze weken staan vol met boeiende sessies, workshops voor binnen en buiten de gemeente.
Kijk voor meer informatie over de activiteiten en de mogelijkheid om aan te melden op de website van de gemeente Den Haag.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig