Visie Knops op Regie op Gegevens

29-08-2019 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

 

‘Regie op gegevens betekent dat een burger grip heeft op zijn persoonlijke gegevens bij de overheid. Een burger moet zijn eigen gegevens niet alleen kunnen inzien of wijzigen maar zelfs digitaal kunnen delen met organisaties buiten de overheid’, aldus staatssecretaris Knops  (BZK) in de Kamerbrief ‘Regie op Gegevens’.

Nieuwe ontwikkeling

Dat delen van gegevens buiten de overheid is een nieuwe ontwikkeling. Er zijn al diverse initiatieven op dit gebied en die worden uitgebreid en gestroomlijnd. ‘We gaan het delen van gegevens actief stimuleren’. De staatssecretaris wijst in zijn brief er wel op dat het delen van gegevens nieuwe kansen biedt, maar ook nieuwe risico’s met zich meebrengt.’ Wie zijn gegevens deelt kan niet altijd overzien wat er daarna met die gegevens gebeurt’.

Spelregels

‘We stellen daarom spelregels op waar organisaties aan moeten voldoen waarmee de burger zijn gegevens deelt. Deze spelregels leggen we vast in de Wet digitale overheid’, besluit Knops zijn brief.

Lees de gehele Kamerbrief Regie op Gegevens.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig