Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Leveranciers omarmen standaard verwerkersovereenkomst gemeenten

02/07/2019

 

Gemeenten en leveranciers spreken af vanaf 1 januari 2020 de standaard verwerkersovereenkomst te gebruiken. Hiermee wordt gewerkt met één uniforme set aan afspraken over de verwerking van persoonsgegevens door leveranciers. De voorwaarden zijn tot stand gekomen in nauw overleg met gemeenten en leveranciers. Gemeenten en leveranciers onderstreepten met de symbolische ondertekening op de leveranciersbijeenkomst van VNG Realisatie het belang van heldere afspraken rondom gegevensbescherming. 

AVG

Gemeenten zijn op basis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wettelijk verplicht een verwerkersovereenkomst af te sluiten met alle opdrachtnemers die namens hen persoonsgegevens verwerken. De verwerkersovereenkomst bevat een eenduidig pakket aan afspraken over het verwerken van persoonsgegevens tussen gemeenten als opdrachtgever en hun opdrachtnemers (ICT-leveranciers of partijen die diensten leveren).

Vereenvoudigen

Elke gemeente maakt met zo’n 50 verschillende partijen afspraken over de verwerking van persoonsgegevens en elke leverancier met alle klanten waarvoor zij persoonsgegevens verwerkt. In de regel leggen gemeenten en hun toeleveranciers deze afspraken vast in een verwerkersovereenkomst. Gemeenten en leveranciers hebben samen gewerkt aan de nu voorliggende standaard verwerkersovereenkomst. Gemeentelijke bestuurders hebben op 5 juni tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VNG de standaard bekrachtigd. Tijdens de leveranciersbijeenkomst heeft een groot aantal leveranciers de verwerkersovereenkomst omarmd.

Voordelen standaard verwerkersovereenkomst

Door de standaard te gebruiken worden gemeenten en leveranciers ontzorgd bij het maken van afspraken, zo besparen ze tijd (kortere onderhandelingen) en geld (minder juridisch advies nodig). Alle partijen weten exact waar ze aan toe zijn persoonsgegevens voor of namens gemeenten worden verwerkt. 

Meer informatie

Zie hier de foto's van het tekenmoment.