Autoriteit Persoonsgegevens vooral met overheid aan de slag

31-05-2018 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat bij de handhaving van de nieuwe privacywetgeving die sinds vrijdag van kracht is, zich de komende twee jaar vooral richten op de overheid en zorginstellingen. 'De overheid heeft als wetgever een voorbeeldfunctie.' 

Overheid heeft voorbeeldfunctie

'Als de overheid al niet voldoet aan de wet, is het niet uit te leggen aan kleine organisaties dat die er wel aan moeten voldoen’, legt een woordvoerder van de privacywaakhond uit. De overheid heeft volgens de woordvoerder veel gegevens van mensen en moet die dan ook goed beschermen. Zorginstellingen beheren vaak gevoelige persoonsgegevens over de gezondheid van mensen. 'Dus daar ligt ook de focus', aldus de zegsvrouw. 


Interne toezichthouder

Vanwege de nieuwe wetgeving is een groot aantal organisaties verplicht een interne toezichthouder op de privacy aan te wijzen. 'Wij gaan controleren of overheids- en zorginstellingen die daadwerkelijk hebben. Als die al niet is benoemd, dan kun je je afvragen wat er gebeurt van de bewustwording rondom privacy binnen een organisatie.’


Uittocht gaande bij AP

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft intussen ook te maken met een uittocht van medewerkers. De organisatie zegt naar aanleiding van een bericht in Het Financieele Dagblad dat diverse mensen de afgelopen tijd zijn vertrokken. De krant schrijft dat de privacywaakhond gebukt gaat onder interne onrust. Er zou sprake zijn van bestuursruzies en een uittocht van ervaren mensen, wat ten koste zou gaan van de slagkracht, terwijl nu net de nieuwe privacyregels uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht zijn geworden.


AP-werknemers gewild

De privacywaakhond zegt dat het vanwege de veranderingen die de organisatie doormaakt, niet vreemd is dat een aantal medewerkers, 'veelal mensen die al geruime tijd voor de Autoriteit Persoonsgegevens werkten', elders een baan heeft aanvaard. De markt voor privacy-experts is krap 'en onze mensen zijn gewild'', aldus de AP.


Aleid Wolfsen in opspraak

Met de nieuwe privacywetgeving krijgt de waakhond er nieuwe taken en bevoegdheden bij. De afgelopen tijd groeide het aantal voltijdsbanen er van 72 naar 123. Bronnen van het FD brengen de uittocht in verband met het optreden van de in 2016 aangetreden bestuursvoorzitter Aleid Wolfsen. Het oud-PvdA-Kamerlid en de voormalige burgemeester van Utrecht zou een autoritaire bestuursstijl hebben en nooit informatie vragen aan deskundigen. 'Hij weet het zelf altijd beter', zegt een betrokkene in de krant.


Extern advies

De enige die Wolfsen nu en dan zou tegenspreken, is het andere bestuurslid Wilbert Tomesen. Maar omdat het bestuur slechts twee leden telt, zouden de stemmen vaak staken. Wolfsen zou in dit geval gebruikmaken van zijn bevoegdheid de doorslaggevende stem uit te brengen. De AP schrijft in de reactie over de veranderingen binnen de organisatie, waaronder de flinke groei in het personeelsbestand, dat die met extern advies tot stand zijn gekomen. 'Een dergelijke transitie brengt discussies met zich mee in het bestuur.' (ANP)

Bron: BinnenlandsBestuur digitaal

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @ViagEvents

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig