15.35 uur sessie 3 Datagedreven gemeenten

19-10-2017 • Geplaatst in VIAG congres door Renk Ruijter

Gebruik van data in bestuur, beleid en uitvoering is niet nieuw. Wat wél nieuw is, is de explosie van de hoeveelheid data, nieuwe analysemogelijkheden en (technologische) toepassingen binnen alle domeinen. 

Maar wat betekenen deze ontwikkelingen voor gemeenten in de nabije toekomst? Wat kunnen we straks in de gemeentelijke praktijk met bijvoorbeeld big of small data, en met kunstmatige intelligentie? En wat is de impact op de gemeentelijke organisatie, waaronder de ontwikkeling van competenties van medewerkers?

We kunnen er immers niet meer omheen: de activiteiten van steeds meer gemeenten zijn 'datagedreven'. De praktijk laat echter zien dat gemeenten deze ontwikkeling op verschillende manieren aanpakken en toepassen. Sommige gemeenten verkeren in de fase van eerste experimenten met (mogelijkheden van) data; andere gemeenten hebben hun ambities al concreet opgenomen in het collegeprogramma. Kortom; 'datagedreven' werken en organiseren is volop in ontwikkeling en de verwachting is dat de invloed ervan op de gemeentelijke activiteiten en organisatie in de nabije toekomst alleen maar sterker wordt.​

In deze sessie nemen we u mee in de contouren van 'datagedreven gemeenten'. Samen verkennen we de kansen en uitdagingen om tot een meer 'datagedreven' gemeente te komen, en welke voordelen dit kan opleveren.

Etienne Schoenmakers en John van Ameijde

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig