14.15 uur sessie 3 Standaardiseren van Open Data (waaronder Raadsinformatie)

19-10-2017 • Geplaatst in VIAG congres door Renk Ruijter

Door het standaardiseren van open data worden gegevens van gemeenten en gemeenten onderling inzichtelijk en vergelijkbaar. Hierdoor ontstaan waardevolle verbindingen en toepassingen.

Want stelt u zich eens voor: wat als inwoners die het stemhokje binnenlopen voor de gemeenteverkiezingen via een app kunnen zien waarop de verkiesbare partijen hebben gestemd in de afgelopen vier jaar? Of: wat als het inzichtelijk is wat er elke week op de lokale politieke agenda staat, en hoe andere gemeenten diezelfde thema's aanpakken? Maar ook: wat als alle meldingen over de openbare ruimte op 1 plek toegankelijk wordt voor alle inwoners van uw gemeente? En: wat als er juist voor een zeer specifieke doelgroep, zoals gebruikers van invalide-parkeerplaatsen, alle gegevens over deze plekken veel makkelijker te vinden zijn? 

De uitdaging rond het publiceren en gebruiken van open data van gemeenten is welke waarde deze data hebben en welke waarde eraan gegeven kan worden middels standaardisatie. Zo publiceren diverse gemeenten hun (open) data, maar de vorm ervan verschilt nogal eens per gemeente. Dat maakt hergebruik lastig. Andere gemeenten zouden juist graag aan de slag willen met open data, maar zoeken nog naar een manier waarop.  Deze vraagstukken neemt KING als uitgangspunt van een aantal praktijkbeproevingen rondom open data. Zo is er in nauwe samenwerking met gemeenten en vanuit de doelstellingen van de Digitale Agenda 2020 begonnen met het standaardiseren van open data in de Gemeentelijke High Value lijst met o.a. Open Raadsinformatie, Melding Openbare Ruimte en invalide-parkeerplaatsen. ​

Tijdens deze sessie delen we de ontwikkelingen op en bevindingen tot nu toe van deze praktijkbeproevingen met u. Daarnaast willen we de discussie aangaan over de toegevoegde waarde van open data en open raadsinformatie voor gemeenten.

Sander Bakker en Tom Kunzler

 

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig