14.15 uur sessie 2 De burger centraal in een innovatieve samenleving

19-10-2017 • Geplaatst in VIAG congres door Renk Ruijter

  Edgar van Boven

Gaat u mee op een interactieve wandeling langs trends en innovatieve mogelijkheden die in de nabije toekomst in uw gemeente werkelijkheid kunnen worden? Technisch kan er ongelofelijk veel. Wereldwijd is het ‘Internet of Things’ als een digitale geest uit de fles op onze agenda gekomen.  Tijdens deze interactieve ontmoeting stellen we ons aan de hand van prikkelende innovatiedilemma’s de vraag: ‘Is dit wat wij willen?’ Welke vraagstukken levert dit op, gedacht vanuit de levensbelangen van alle burgers in Nederland? Samen gaan we op weg naar de weloverwogen keuzes die onze samenleving geleidelijk, ingrijpend en onomkeerbaar veranderen.

Universiteiten en KPN werken samen aan onderzoek en kleinschalige experimenten. Op het VIAG jaarcongres deelt Edgar van Boven enkele ‘Smart City’ gerelateerde voorbeelden en gaat daarbij ook in op privacyaspecten. De nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming komt er immers aan. Net als het verwerken van persoonsgegevens conform de privacywetgeving is het gevoel van vertrouwen bij burgers over digitale innovaties voor KPN een leidend motief. KPN ontwikkelt dan  ook alleen nieuwe diensten waarvan de maatschappelijke waarde duidelijk is en positief wordt ontvangen door de burgers. Deze ontmoeting gaat daarom niet alleen over technologie, maar vooral over toepassingen en gevolgen hiervan. Innovatie is immers zoveel méér.

Edgar van Boven (1963) studeerde Elektrotechniek en IT aan HTS Vlissingen. Ondanks de verleiding om een avontuurlijk leven als pianist te beginnen, studeerde hij af in 1987. Na afronden van de militaire dienstplicht in de telecom van de Koninklijke Landmacht, begon hij zijn loopbaan bij PTT en maakte in de jaren ’90 mee hoe dit staatsbedrijf veranderde in het geprivatiseerde KPN. Vanaf 2001 combineert Edgar zijn werk in de architectuur en innovatie van het telefonienetwerk als gastdocent aan de TU Delft, faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Geïnspireerd door de kracht van de wetenschap, de samenwerking met gedreven onderzoekers en vele getalenteerde studenten, begint Edgar in 2006 aan een promotieonderzoek in de vakgroep Network Architecture & Services. Dankzij samenwerking met CBS-experts en toegang tot een kwart eeuw aan statistische data, kon Edgar kennis opbouwen over de veranderende waardestromen in een netwerk van sectoren. Het onderzoek heeft een bijdrage geleverd aan het begrijpen van het functioneren van onze nationale samenleving en economie vanuit een netwerkcontext. Eind 2013 verdedigde hij zijn proefschrift over economische netwerken waarbij Nederland en Duitsland centraal stonden.

Heden combineert Edgar zijn werk als KPN-architect met een positie als Universitair Docent aan de TU Delft. Zijn onderzoeksgebied concentreert zich op Nederlandse lokale netwerken en innovatie over de grenzen van sectoren. In zijn privéleven is Edgar echtgenoot van Olga en maakt deel uit van het Scarbo Pianisten Collectief.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig