Ngi-NGN lanceert ICT manifest voor de Overheid

16-10-2015 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

De fiasco’s rondom de projecten van de Sociale Verzekeringsbank en het UWV zijn slechts twee recente voorbeelden van de ICT-misstanden bij de overheid. Ngi-NGN stelt dat de problematiek van deze projecten genuanceerder ligt dan slechts ICT. Ngi-NGN, de onafhankelijke beroepsvereniging van ICT’ers, lanceert vandaag een IT-manifest voor de overheid op IT-manifest.nl.

Het manifest beschrijft welke waarde de vereniging als professionals toe kunnen voegen aan ICT-componenten in overheidsprojecten. “We zijn overtuigd dat er een professionaliseringsslag te maken is in de ICT-projecten van de overheid”, aldus Maarten Emons van Ngi-NGN. “De commissie Elias liet zien dat er per jaar minstens tussen de één en vijf miljard euro verspild wordt in ICT-projecten. Dat is schrijnend en vraagt om maatregelen. We hopen dat het manifest inspireert tot verbetering”, stelt Emons.

In samenspraak met experts van binnen en buiten de overheid is het IT-manifest opgesteld. Met de beknopte set aanbevelingen kan scherp rekening gehouden worden bij het inrichten en uitvoeren van grote projecten, waarbij IT een rol speelt. Het document staat boven de partijen, zodat informatieprofessionals er naar kunnen verwijzen wanneer ‘onmogelijke’ projecten ontstaan. Hiermee is het in potentie een krachtig hulpmiddel om overheidsprojecten verder te professionaliseren en toekomstige fiasco’s te helpen voorkomen.

No-nonsense aanpak
In het manifest onderschrijven de informatieprofessionals het belang van informatie en IT. Ze zijn allesbepalend voor de waarde van de bedrijfsvoering en dienstverlening van de overheid.

De ambitie van de beroepsvereniging spreekt uit de cultuurverandering die het beoogt. Polderen moet plaatsmaken voor communicatie waarin professionals elkaar de waarheid kunnen zeggen, ook als dat schuurt, zo blijkt uit het IT-manifest: “Vakmanschap wordt boven status of reputatie gesteld. Vakmensen kunnen elkaar namelijk de waarheid zeggen en zullen elkaar aanspreken als dat nodig is. Gedogen, polderen en consensus zoeken zijn een teken van zwakte.”

“Opdrachtgevers van grote projecten waarin IT een belangrijk onderdeel is, durven vaak niet te stoppen met de opdracht en laten zich leiden door andere belangen”, legt Emons uit. “Het is belangrijk dat alles bespreekbaar is in ICT-projecten en er tijdig bijgestuurd kan worden. We hopen dat taboes doorbroken worden met dit manifest.”

Het gehele manifest is te vinden op www.it-manifest.nl. Informatieprofessionals kunnen de aanbevelingen op deze website ook onderschrijven.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig