Kamervragen over 'digitale dementie'

18-05-2015 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

 

PvdA-kamerleden Astrid Oosenbrug en Jacques Monasch hebben de ministers Plasterk en Bussemaker ondervraagd over de gevolgen van slechte digitale dossier- en archiefvorming. Bestuurders van decentrale overheden waarschuwden onlangs in een artikel van binnenlandsbestuur voor de gevolgen daarvan.

Schade

Een aantal bestuurders van gemeenten, waterschappen en provincies voorziet door de slechte dossier- en archiefvorming schade bij burgers, ondernemers en de overheden zelf. De PvdA wil naar aanleiding van die zorgen van de digitale archivering van de rijksoverheid, mede naar aanleiding van de constateringen van de tijdelijke commissie ICT bij de overheid. Ook willen zij onder meer weten of de ministers de zorgen van de geciteerde bestuurders delen en hoe het tij kan worden gekeerd. Klik hier

Veranderingen

Monasch en Oosenbrug vragen daarnaast aan Plasterk en Bussemaker welke veranderingen er nodig zijn in de procedures voor archivering van werkprocessen en op welke wijze er toezicht wordt gehouden op de archivering van gemeenten, provincies en waterschappen. De bestuurders gaven aan dat informatie niet alleen bewaard moet worden, maar ook vindbaar moet zijn. Om dat te bereiken zijn er maatregelen nodig. De noodzaak van archiefinnovatie is al eerder onderkend, maar er gebeurt nog te weinig, vinden de initiatiefnemers van de brandbrief die aan alle decentrale overheden is gestuurd.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig