DE VIAG neemt afscheid van bestuurslid/penningmeester Roel Bakker

08-04-2015 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 27 maart a.s. wordt afscheid genomen van Roel Bakker als bestuurslid en penningmeester van de VIAG. Roel Bakker heeft deze functie vanaf 1 januari 2008 met verve ingevuld.

Hieronder treft u een kort verslag van Roel aan.

Vanaf november 2007 heb ik voorzichtig meegedraaid in het landelijk bestuur van de VIAG. Het bestuur had me gevraagd of ik penningmeester zou willen worden. Ik was al een paar jaar secretaris van de regio Midden Nederland van de VIAG kennelijk opgevallen als cijferaar? Nu had ik ooit ook mijn MBA diploma boekhouden gehaald en heb ook nog een tijd als administrateur sociale zaken gewerkt, dus dat zou moeten kunnen.

In maart 2008 ben ik daadwerkelijk als penningmeester door de Algemene Vergadering aangesteld. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik al die jaren nooit een penning heb gezien, omdat de VIAG geen kas heeft, maar alleen bankrekeningen. Alle jaren heb ik de financiële verantwoordingen van de VIAG door de verschillende controlecommissies en Algemene Vergaderingen met succes heen weten te loodsen.

Vroeger werd de controlecommissie altijd “kascommissie” genoemd, maar zoals ik al aangegeven heb heeft de VIAG nooit een kas gehad, sterker nog, de statuten kenden niet eens een kascommissie, maar formeel een “controlecommissie”. Die omissie heb ik gelukkig recht kunnen zetten.... In het dagelijks leven ben ik al meer dan 25 jaar werkzaam bij de gemeente Wijk bij Duurstede, waarvan 22 jaar in de ICT.

Begonnen als coördinator I&A met 2 computers in de organisatie, waarom steeds meer door gebruikers werd gevochten omdat het wel handig was, naar meer dan 200 pc’s in een datanetwerk. Direct toen al lid geworden van de VIAG om te leren van mijn collega’s in dit voor velen grijs gebied. Inmiddels getransformeerd via adviseur I&A naar consulent informatisering tot ICT regisseur heden ten dage, waar de automatisering als “water uit de kraan” tot ons komt via Thin Clients van het SSC RID-Utrecht.

De A is allang de uitdaging niet meer. De Informatie tsunami in goede banen leiden des te meer. Daar kan de VIAG ons allemaal in ons vakgebied (weer) bij helpen, zoals 22 jaar geleden toen ik de tips en trucs van mijn collega’s wist op te pakken om de A op te pakken, nu de I aanpakken! Het VIAG bestuurswerk heeft me veel energie gegeven, veel geleerd en veel nieuwe vrienden en kennissen laten maken. Vooral ook de buitenlandse contacten hebben meer letterlijk en figuurlijk over de en mijn grenzen heen laten kijken. Dat is niet alleen leuk, maar vooral leerzaam Van mijn buitenlandse reizen heb ik altijd een verslag gemaakt. Wat had ik meegemaakt en wat kunnen wij daar als Nederlandse gemeenten van leren. Zo staat me nog altijd een congres in Zweden voor ogen waarbij jaren terug al veel bewuster met informatieveiligheid werd omgegaan dan bij ons, omdat met name ook schoolsystemen onder gemeenten vallen. Veiligheid voor kinderen in de digitale wereld spreekt kennelijk meer tot de (bestuurlijke) verbeelding dan gegevens in onze logge administratieve systemen. De sterk veranderende organisatie in Wijk bij Duurstede in een steeds sneller veranderende I omgeving waarbij meer met minder mensen moet worden gedaan trekken een wissel op mijzelf. Daarnaast wil ik me meer richten op andere interesses in de privé sfeer. Het landelijk VIAG bestuurslidmaatschap past daar nu minder goed in. Wel blijf ik nog in het regio bestuur van de VIAG Midden Nederland. Mijn dank gaat uit naar mijn (ex-)collega VIAG bestuurders, waarmee ik de afgelopen jaren vooral veel leuke, maar ook bijzondere ervaringen heb meegemaakt, waarvan ik ook weer veel geleerd heb.

Ik wens jullie en de VIAG een behouden vaart op de woelige baren van de snel en sterk veranderende gemeentelijke omgevingen.

Het VIAG bestuur is Roel veel dank verschuldigd voor zijn bijdrage en inzet voor de VIAG.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig