Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Aansluiten bij de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD)

16/03/2014

Zoals u weet heeft de VIAG als jaarthema in 2014 ‘Informatieveiligheid’ gekozen.

Een actueel thema dat ons als Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) uiteraard bijzonder na aan het hart ligt. Reden voor ons om het gesprek met de VIAG aan te gaan en de verbinding en daar waar nuttig de kruisbestuiving te zoeken op dit onderwerp. Daarom praat ik u middels deze e-mail graag even bij over de hoofddoelstelling die de IBD zich in 2014 heeft gesteld: het ‘officieel’ aansluiten van gemeenten bij de IBD. “Officieel aansluiten?”, hoor ik u zeggen, inderdaad, dat klopt. Want hoewel de IBD er voor en door gemeenten is en iedere gemeente ondersteuning krijgt op het vlak van informatie-beveiligingsincidenten, is er toch noodzaak voor elke gemeente om op individuele basis ‘officieel’ aan te sluiten bij de IBD. Ik licht dat graag even toe.

Als gemeente aansluiten bij de IBD

Aansluiten bij de IBD houdt in dat een gemeente een viertal stappen met ons doorloopt (zie onderstaand schema). In 2014 heeft de IBD als doelstelling om alle 403 gemeenten aan te sluiten tot en met minimaal stap 2 van het aansluitproces. Dat wil zeggen het bij elke gemeente benoemen van een Algemene Contactpersoon Informatiebeveiliging (ACIB) en het benoemen van een Vertrouwde Contactpersoon Informatiebeveiliging (VCIB). Zo’n aansluiting bij de IBD betekent enerzijds dus dat elke gemeente een aantal zaken dient in te richten om de IBD-dienstverlening af te kunnen nemen. Anderzijds dat de IBD concrete informatie nodig heeft van elke gemeente om gericht te kunnen handelen. Daarnaast is ‘officieel ’aansluiten bij de IBD niet alleen noodzakelijk voor gemeente-specifieke ondersteuning op informatiebeveiligingsvlak. Het is bovendien onmisbaar om regie te houden binnen de gemeentelijke overheid op (potentiele) incidenten op informatiebeveiligingsvlak. Want ook hier geldt: de informatiebeveiligingsketting is net zo sterk als de zwakste schakel!

Uw hulp gevraagd!

Kortom, vanuit de IBD doen wij er alles aan om eind 2014 alle 403 gemeenten aangesloten te hebben bij de IBD op minimaal stap 2 van het aansluitproces. En daar kunnen wij uw hulp uiteraard van harte bij gebruiken. Niet alleen door deze boodschap aan uw eigen gemeente en aan zoveel mogelijk collega-gemeenten op allerhande momenten persoonlijk door te geven, ook door uw VIAG-leden actief bij dit onderwerp te betrekken. Wij laten ons als IBD dan ook graag uitnodigingen om bij bijeenkomsten die u organiseert het aansluitproces toe te komen lichten en/of gemeenten officieel aan te komen sluiten.

Tot slot organiseert de IBD ook in 2014 weer een aantal regiobijeenkomsten waarbij het onderwerp ‘officieel’ aansluiten bij de IBD centraal staat. Tijdens deze regiobijeenkomsten neemt de IBD gemeenten mee in het aansluitproces en de bijbehorende dienstverlening van de IBD. Bovendien kunnen gemeenten stap 1 en 2 van het aansluitproces ter plekke doorlopen: De data en locaties van de regiobijeenkomsten ‘Aansluiten bij de IBD’ zijn als volgt:

  • Heerlen, maandag 31 maart 2014, Bongerd 18, Heerlen
  • Breda, vrijdag 11 april 2014, Claudius Prinsenlaan 10, Breda
  • Leeuwarden, dinsdag 15 april 2014, Hofplein 38, Leeuwarden
  • Zwolle, donderdag 24 april, Grote kerkplein 15, Zwolle
  • Den Haag, dinsdag 13 mei 2014, Spui 70, Den Haag
  • Nijmegen, maandag 19 mei 2014, Korte Nieuwstraat 6, Nijmegen
  • Groningen, woensdag 21 mei, Trompsingel 27, Groningen

Wellicht dat u deze bijeenkomsten op uw kalender kunt toevoegen?
Mocht u nog vragen hebben over deze e-mail dan beantwoord ik die bijzonder graag.
Voor nu bijzonder dank voor uw hulp!

Voor meer informatie over de IBD kunt u hier klikken



Met vriendelijke groet,

Anita van Nieuwenborg
Teamleider IBD

E anita.vanNieuwenborg@kinggemeenten.nl

Heeft uw gemeente zich al officieel aangesloten bij de IBD?
Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD)

IBD Helpdesk | T 070 373 8011070 373 8011
info@IBDgemeenten.nl | www.IBDgemeenten.nl
Nassaulaan 12 | 2514 JS | Den Haag

De vier stappen van het aansluitproces bij de IBD: