Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

100e organisatie in het Algoritmeregister

09/04/2024

De 100e organisatie publiceerde in het Algoritmeregister. Het gaat om 3 algoritmes van de gemeente Waalwijk. Hiermee zet de gemeente stappen om open en transparant te zijn over hun processen. In totaal staan er in het register nu 311 algoritmes van 100 verschillende organisaties. En de teller loopt dagelijks op.

 

Gouden tip

Martijn Pot is teammanager ICT van de gemeente Waalwijk. Hij vond het aansluiten op het register en het publiceren gemakkelijk gaan. Zijn gouden tip is om de sjablonen te gebruiken: “Door het gebruik van sjablonen, een door de leverancier van software opgestelde generieke beschrijving, konden wij de algoritmebeschrijving van de leverancier in 1 klap overnemen.” Waalwijk heeft nu 3 algoritmes in het register staan en er gaan meer algoritmes volgen. Ook op de website van de gemeente is de verwijzing naar het Algoritmeregister opgenomen, wederom met oog op de communicatie naar de inwoner. Pot: “Zo kan iedereen zien dat we écht meedoen aan het meer transparant maken van de overheid!”

 

Open ontwikkeling

In december 2022 is de eerste versie van het Algoritmeregister gelanceerd. Dit vormt de basis voor verdere ontwikkeling. Het aanleveren van informatie over algoritmes is nog niet verplicht voor overheidsorganisaties. Die verplichting komt er wel aan. Tot die tijd publiceren steeds meer overheidsorganisaties algoritmes uit eigen beweging. Het ministerie van BZK werkt aan het Algoritmekader. Dat maakt voor overheden duidelijk welke eisen er gelden voor algoritmes en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun algoritmes daaraan kunnen voldoen.

 

Aan de slag met algoritmes

Wil jouw organisatie ook aan de slag met de publicatie van algoritmes, de al gepubliceerde algoritmes verder verbeteren, of beter voorbereid zijn op toekomstige ontwikkelingen of wetgeving? Kijk op de pleio-communitysite voor alle actuele informatie. Hier zijn ook veel hulpmiddelen te vinden voor organisaties die aan de slag willen met het publiceren van algoritmes. Denk aan handreikingen, een publicatiestandaard, een schrijfwijzer, een video-animatie en praktijkverhalen van andere organisaties. Of maak een afspraak voor een kennismaking of aansluitsessie via mail: algoritmes@minbzk.nl.

 

KLIK HIER naar het origineel artikel van de website van Digitale Overheid