Indien u deze nieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik hier

Nieuwsbrief 2020 nr. 18

Bijgaand treft u de VIAG nieuwsbrief jaargang 2020 aan.

Door op de "kopregel" van ieder nieuwsitem te klikken wordt automatisch het gehele artikel in beeld gebracht

veel leesplezier!!

21 oktober 2020 - VIAG nieuwsbrief jaargang 2020, nr. 18

 

Conferentie "Werken en netwerken tijdens Corona" op 5 november a.s.

Corona leidt tot een situatie die voor iedereen nieuw is. Veel organisaties lopen tegen dezelfde vraagstukken aan. Daarom organiseren Samenwerking Noord, ICT Noord en de VNG op 5 november aanstaande gezamenlijk een conferentie over het werken en netwerken in Coronatijd. We nodigen je van harte uit deze conferentie digitaal bij te wonen!

Het programma begint om 09.15 uur met het...

Het open source platform voor digitale participatie-projecten

"Wij willen alle inwoners van Nederland meer invloed en zeggenschap geven op wat er in hun stad of dorp gebeurt. Daarom maken wij het voor andere gemeenten makkelijker om via ons open source platform digitale participatiewebsites in te zetten als aanvulling op bewonersbijeenkomsten."

Wat is het OpenStad platform?

OpenStad biedt een open source platform waarmee je eenvoudig interactieve...

Smartcity-projecten moeilijk uit te voeren

Steeds meer gemeenten investeren in smartcity-projecten in de hoop datagestuurde oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen, maar de praktijk blijkt ‘weerbarstig’. Dat concludeert het Rathenau Instituut op basis van onderzoek van vier van zulke projecten in Eindhoven. ‘Overal ter wereld blijken smartcity-projecten lastig van de grond te krijgen.’

Weerbarstig...

Gartner: Linux geen vervanger van Windows op desktop

Windows 10 maakt voorlopig nog geen plaats.

'Windows 10 spoedig slechts emulatielaag op Linux' was vorige week een prikkelende stelling van opensourcegoeroe Eric Raymond. Dat er veel verandert bij Microsoft rond Windows 10, is iets dat Gartner-analist Nathan Hill wel beaamt. Maar niet dat Linux in de plaats komt van Windows 10.

Windows 10 is 'by far' het belangrijkste platform op...

Meerwaarde voor 355 gemeenten

Nathan Ducastel is sinds 19 juni directeur van VNG Realisatie. In een interview in het nieuwe e-magazine van VNG Realisatie vertelt hij wat hem de afgelopen maanden is opgevallen en waar VNG Realisatie de komende tijd op inzet. “We gaan veel meer werken als één VNG en duidelijk meerwaarde creëren voor alle 355 gemeenten.”

VNG Realisatie doet gewaardeerd en...

Een schat aan waardevolle bijdragen iBestuur congres 2020

 

De digitale transformatie van samenleving en overheid is in een adembenemende stroomversnelling geraakt. Voor de overheid geldt: besturen is nu meer dan ooit í-besturen. Tijdens het iBestuur Congres 2020 van vrijdag 11 september is die digitale stroomversnelling onderzocht. Wat willen we behouden; wat laten we weer los en wat zijn de randvoorwaarden? Als één van de...

PKI overheid certificaat-vervangingsplan

 

In samenwerking met certificaatverstrekkers (TSP’s) en het NCSC is onderzoek uitgevoerd omdat de PKI overheid certificaten niet voldoen aan de richtlijnen. Op basis daarvan worden gemeenten verzocht om voor 1 januari 2021 de certificaten te vervangen. Logius heeft hiervoor een actieplan opgesteld. 

Wat verandert er en de benodigde info

Logius heeft aangegeven dat het...

Download nu de nieuwe factsheet Changemanagement

 

De factsheet Changemanagement is gepubliceerd. Changemanagement of wijzigingsbeheer is een belangrijk aspect voor het verhogen van de digitale weerbaarheid van de organisatie (VDW Module 1). De wereld om ons heen is constant in verandering. Dit betekent dat ook de ICT-omgeving mee moet veranderen met actuele ontwikkelingen om deze veilig te houden. In deze factsheet wordt de...

Orde in de brij aan data met Common Ground

Alle gemeentelijke gegevens op één plek digitaal beschikbaar voor in- en externe partijen. Dat is de ­filosofie achter common ground. De weg ernaartoe is vol obstakels, maar op de oude weg doorgaan is duur en problematisch.

Kluwen

Het is logisch dat gemeenten websites en apps ontwikkelen om problemen op te lossen. Die moeten gegevens beschikbaar hebben en dus slaan gemeenten...

Tweede Kamer krijgt vaste commissie voor Digitale Zaken

Onlangs is er een motie aangenomen over het instellen van een vaste commissie voor digitale zaken. De  commissie wordt na de aankomende verkiezingen in de Tweede Kamer geïnstalleerd. Al eerder gaf ook de tijdelijke commissie Digitale toekomst het advies om een vaste Tweede Kamercommissie voor Digitale Zaken op te richten.

5 aanbevelingen

De commissie deed in haar...

Evenementen

 
VIAG Secretariaat - Schie 88d - 3111 PN SCHIEDAM — tel: 010-4266350 — email: info@viag.nlwww.viag.nl