Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

ODF plugfest

14/09/2015

Als we over standaarden praten wordt vaak laagdunkend gedaan over Open document formaten (ODF). We associëren het met concurrentie voor Word in de vorm van open source software bijvoorbeeld Open Office en Libre Office. Wat hele mooie open source applicaties zijn, die bijdragen aan kosteloze interactie met burgers/gebruikers, maar die niet volledig de lading van het nut van ODF dekken.

Het nut van ODF gaat veel verder. Het is het enige open uitwisselingsformaat voor documenten. Dat betekent dat iedereen op basis van dit formaat kan uitwisselen. Het levert een volledige XML opbouw die uw leverancier in alle applicaties kan hergebruiken. De UK heeft hier niet voor niets voor gekozen. Zij doet bijvoorbeeld haar analyses over het gebruik van bepaalde medicatie en/of diensten in de zorg, inclusief kosten uren etc. met behulp van ODF. Wat is het geval: Medici leveren hun data gewoon in Excel (de medische sector vindt dat het makkelijkst). Deze Excel wordt door een druk op de knop omgezet in ODF en deze ODF kan makkelijk ingelezen worden in verschillende (open source) analyse tools. De verwerkingstijd van onderzoeken is met sprongen vooruit gegaan. De kosten van het onderzoek is minstens 20* zo goedkoop geworden.

Applicaties zoals PLEIO kennen deze eigenschap van ODF ook en daarom baseert PLEIO haar collaboratie tools ook op ODF.

11e ODF Plugfest in Den Haag

15 en 16 september a.s. organiseert de OpenDocSociety in samenwerking met het Forum een plugfest. Het Verenigd Koninkrijk licht toe waarom zij open documentformaten zo belangrijk vinden.

Meer lezen, ook na het Plugfest zelf: http://odfplugfest.org/2015-thehague/

 

 

 

 

 

 

Marijke Salters

Forum Standaardisatie