2016-03-18 - VIAG Themadag - Uitnodiging

Programma VIAG themadag 18 maart 2016

    voor direct inschrijven

 

12.30 uur Ontvangst met lunchbuffet
13.30 uur ‘De gemeentelijke ICT-kosten door de jaren heen’
Jos Smits, M&I Partners
14.15 uur VIAG Algemene Ledenvergadering
 1. Verslag van de Algemene Ledenvergadering op 27-3-2015
 2. Verslag van de extra Algemene Ledenvergadering op 18 10-2015
 3. Activiteiten in 2015 en korte vooruitblik 2016
 4. Financiële verantwoording 2015

In de vergadering moeten de bovenstaande stukken worden vastgesteld en decharge verleend

Alle vergaderstukken voor de ALV zijn via deze link op de website te vinden
15.00 uur Pauze
15.30 uur Pilotproject ‘Locali’ dat gemeenten helpt o.a. via een app om (overheids) informatie op maat van elke burger aan te bieden.
Frank du Mosch, The Broadcaster
16.15 uur Stelselvoorzieningen: wat zijn het en wat kan ik ermee?
Peter ter Telgte
, accountmanager MijnOverheid en Stelselvoorzieningen Logius
17.00 uur Borrel en hapje
18.00 uur Einde

Korte toelichting op de presentaties:


13.30 – 14.15 uur

‘De gemeentelijke ICT-kosten door de jaren heen’

Jos Smits

 De ICT-kosten stijgen elk jaar is het heersende beeld. Uit meer dan 10 jaar benchmarken bij gemeenten blijkt dit niet op te gaan; de gemeentelijke ICT kosten zijn verrassend stabiel. In deze sessie gaat Jos Smits in op vragen als ‘Hoe zijn de gemeentelijke ICT-kosten opgebouwd’ en ‘Hoe hebben gemeenten de slag naar digitaal gemaakt zonder noemenswaardige kostenstijging?’.

Voor de benchmark: http://www.mxi.nl/ictbenchmark.

 

 

 

14.15 – 15.00 uur  

VIAG Algemene Ledenvergadering

De vergaderstukken zullen binnenkort beschikbaar komen op de VIAG website. Via de digitale nieuwsbrief zult u hier op geattendeerd worden.

 

15.30 – 16.15 uur

Pilotproject ‘Locali’ dat gemeenten helpt o.a. via een app om (overheids) informatie op maat van elke burger aan te bieden

Frank du Mosch, The Broadcaster

Met het pilootproject ‘Locali’ wordt een project neergezet dat gemeenten helpt o.a. via een app (overheids) informatie op maat van elke burger aan te bieden. Frank du Mosch neemt u mee in de problematiek van de (multi-channel) communicatie met uw burger en ondernemingen en hoe dit project u daarin kan helpen.

Gemeentes worden in toenemende mate met hun neus op de burgers gedrukt. In grote lijnen hebben gemeenten alleen geen idee hoe dat te doen.

 • De gemeente wil beleid als co-creatie met burgers op gaan pakken, en heeft behoefte aan interactie met bewoners over (voorgenomen) beleid.
 • Het lukt gemeentes slecht om hun boodschap voor het voetlicht te brengen. Door de steeds kleiner wordende regionale en lokale pers is er minder aandacht voor besluiten en de consequenties daarvan voor bewoners.
 • Bewoners voelen zich niet serieus genomen en willen weten wat er in hun directe omgeving gebeurt.
 • (Lokale) ondernemers zien hun klanten weglopen naar online platformen en slagen er steeds minder in om hun USP te kapitaliseren, het kennen van de klant om de hoek.

Locali is een project dat onder andere met een app die tweewegcommunicatie tussen burgers en lokale overheid mogelijk maakt en combineert daartoe burgerparticipatie met (gemeentelijk) nieuws. Het Minimal Viable Product is een twee-weg communicatietool voor gemeentes. De gemeente legt issues voor, de bewoners kunnen stemmen, lezen en video’s bekijken en actief meepraten en adviseren over zaken die hen direct raken. Denk daarbij aan een verkeersveiligheidsissue, een groot inrichtingsvraagstuk of openbare ordeproblematiek. Doel is informeren, maar bovenal ook het losmaken van energie, tips en ideeën bij inwoners. Uiteindelijk zal door het gebruik van ons platform er draagvlak gecreëerd worden en er een begin gemaakt worden van het herwinnen van vertrouwen over en weer.
In opvolgende modules worden achtereenvolgens gemeentelijk nieuws toegevoegd en coupons voor korting bij lokale ondernemers.

Uit onderzoek kwam naar voren naar voren dat mensen eigenlijk maar matig geïnteresseerd zijn in lokaal nieuws. Wat ze vooral willen weten is wat er in hun directe omgeving gebeurt. Anders gezegd, nieuws dat hun persoonlijke levenssfeer raakt, daarvoor is de interesse enorm groot.
Dat betekent dat zij niet zomaar gemeentelijk nieuws in Locali aanbieden. Ze vragen gebruikers eenmalig aan te geven in welke straat ze wonen en op welk huisnummer, om hen te kunnen informeren over nieuws en ontwikkelingen die hen aangaan. Een afgegeven straatfeestvergunning is tenslotte niet relevant voor iemand die 5 kilometer verderop woont. Door gebruik te maken van de techniek die Argu Open Data ontwikkelt (tagging en doorzoekbaar maken van alle data die uit het gemeentehuis komt) gaan zij gemeentelijke informatie filteren op persoonlijke relevantie.
Elk nieuwsfeit wordt op de kaart vastgepind en krijgt een virtuele reikwijdte mee. Zo krijgt een bewoner aan de Boomberglaan uitsluitend die informatie te zien die hem aangaat, en niet die van een wijk verderop. (De mogelijkheid om dat naar keuze WEL te zien is ook beschikbaar)

 

 

  

16.15 – 17.00 uur

Stelselvoorzieningen: wat zijn het en wat kan ik ermee ?

Peter ter Telgte

Peter start met een korte update van de laatste ontwikkelingen rondom MijnOverheid. Daarna maakt hij de overstap naar de Stelselvoorzieningen. In deze presentatie komt aan de orde van welke stelselvoorzieningen je als gemeente gebruik kan maken en hoe je deze stelselvoorzieningen kunt inzetten voor de dienstverlening naar burgers en bedrijven. Tevens komt de ondersteuning die Logius en KING bieden bij aansluiting en gebruik van deze voorzieningen aan de orde zoals de in januari uitgevoerde Marktscan Digikoppeling. Meer informatie: www.logius.nl 

 

 

 


Locatie

We hebben ook deze keer een prachtige locatie voor u uitgezocht!

Gemeentehuis Zeist

Het Rond 1
3701 HS  Zeist

Vergaderzaal

De nieuwe Raadszaal (u kunt zelf naar boven (1ste) lopen en hoeft niet opgehaald te worden)

Parkeren

Er zijn diverse mogelijkheden om te parkeren rond het Gemeentehuis van Zeist.
Voor een grotere afbeelding:  klik op de kaart

In het centrum van Zeist geldt betaald parkeren op :

 • maa t/m zat van 09.00-18.00 uur (vrij tot 21.00 uur)
 • zon- en feestdagen: gratis
 • tarief : € 0.10 per 3 min. (€ 1,90/uur)

Max. 90 min. geldt op de Slotlaan, Steijnlaan, Bergweg, Stationslaan, V. Reenenweg, 1e Hogeweg, 2e Hogeweg, Het Rond, Montaubanstraat en Oude Arnhemseweg. In de rest van het centrum van Zeist geldt onbeperkt parkeren.

Parkeren Slot Zeist

Slot Zeist ligt aan het begin van de bekende Slotlaan, de winkelpromenade van Zeist. U kunt gratis parkeren dichtbij het Slot. Dit is ongeveer 5 minuten lopen naar het gemeentehuis. Parkeergarage Hotel Figi (betaald) ligt op loopafstand (1 min) van het gemeentehuis.
Borden van het parkeerverwijssysteem geven de weg aan naar Figi en Slot Zeist.

Aanmelden

Je kan je voor deze themadag aanmelden via de inschrijfknop (onderaan en bovenaan de pagina). Na aanmelding ontvang je per e-mail een bevestiging van inschrijving.

Deelname aan deze dag is gratis en bedoeld voor zowel gemeente- als bedrijfsleden (per bedrijfslid één deelnemer). Niet gemeentelijke VIAG leden zijn uiteraard ook van harte welkom.
Een prachtige locatie, vier inhoudelijk aansprekende presentaties en momenten voor netwerken bieden wij je graag aan. Jij komt toch ook?

Bij no-show zijn wij genoodzaakt om € 50,00 in rekening te brengen.

 

 

 

 

Met vriendelijke groet,
Namens het VIAG-bestuur,

Arend van Beek,
voorzitter

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig